Wędliny- czyli jak mądrze wybierać wędlinę dla całej rodziny?
Autor: Net4client.pl, publikacja: 2016-07-12
Normy dotyczące wytwarzania wędlin
Któż z nas nie pamięta wyjątkowego smaku i aromatu wędlin naturalnie wędzonych, pieczonych i gotowanych. Niestety z roku na rok jakość sprzedawanych wędlin spada, a wraz z utratą smaku wędliny tracą wartości odżywcze i zdrowy wpływ na ludzki organizm. Znacznemu pogorszeniu uległy wszystkie wędliny po wejściu Polski do Unii Europejskiej i przyjęciu europejskich norm dotyczących wytwarzania wędlin, które są znacznie mniej surowe aniżeli polskie standardy.
Dla przykładu zgodnie z prawem europejskim z 1 kg mięsa mogą powstać aż 2 kg wędliny, natomiast polskie przepisy pozwalały na wytworzenie 8 kg wędliny z 10 kg mięsa, aby ta została nazwana wędliną, a nie wyrobem wędlinopodobnym. Niestety producenci wędlin, a w szczególności kiełbas i szynek, wykorzystują prawo, szpikując swoje wyroby wodą i licznymi środkami chemicznymi, do których należą: sól, azotyny i azotany, polifosforany, emulgatory itp.
Na co należy zwrócić uwagę, wybierając wędliny?
Kupując wędlinę, należy więc skrupulatnie czytać jej skład i nie zapominać, iż wszystkie składniki są podane w kolejności odpowiadającej ich ilości w wędlinie. Jak widać, we współczesnych wędlinach bardzo często możemy spotkać niemalże całą tablicę Mendelejewa i tylko garstkę mięsa. Jak mądrze robić zakupy w sklepach mięsnych? Wybierając sklep z wędlinami, po pierwsze zapomnijmy o supermarketach, które główny nacisk kładą na niską cenę, a dopiero w drugiej kolejności zwracają uwagę na jakość produktów. Kolejnym kryterium wyboru wędliny powinien być jej kolor. Niestety te najbardziej czerwone i różowe są też najbardziej naszpikowane chemią, podobnie jak wyroby o gładkiej i regularnej strukturze, które zawdzięczają swoją ładną prezencję drobno zmielonym składnikom - na tych waśnie produktach najczęściej możemy znaleźć skrótowiec MMO oznaczający mięsa mechanicznie oddzielone od kości. W praktyce oznacza to, że tylko największe i najgrubsze kości zostały odrzucone przez maszynę, natomiast te mniejsze razem z chrząstkami, ścięgnami i skórkami lądują w naszej wędlinie. Dlatego też kupując szynkę czy kiełbasę, najlepiej wybrać tę o naturalnych barwach szarych, białych i brązowych, czyli takich, w jakich występuje pieczone lub gotowane mięso w warunkach domowych. O najbardziej zbliżonym do naturalnego składzie i sposobie wytwarzania szynki świadczy również tłuszczyk w niej występujący i rozwarstwianie się produktu.
Zdrowa wędlina
Gdzie znaleźć 100% naturalne wędliny? Czy wiecie, że za najzdrowsze i najbardziej naturalne uznaje się wędliny długodojrzewające, w proces wytwarzania których niemalże w ogóle nie ingeruje człowiek. Dla producentów szynki parmeńskiej, serrano czy szwarcwaldzkiej najważniejsze jest pochodzenie zwierząt, z których powstaje szynka, oraz warunki i sam proces suszenia, czyli dojrzewania szynki. Każdy z producentów może się poszczycić swoją tajną, przekazywaną z pokolenia na pokolenie recepturą przygotowania szynki do suszenia oraz wyposażeniem samych suszarni, jednak jedno jest pewne wędliny długodojrzewające są najbardziej naturalnymi na rynku. W tym wypadku nie warto stawiać na ilość, lecz na jakość oraz zapłacić trochę więcej, ale przynajmniej zjeść zdrowo.
Jak przyrządzić przekąskę z szynką długodojrzewającą?
Do najprostszych w przygotowaniu przekąsek świata należą cieniutko pokrojone plastry szynki serrano poprzekładane cząstkami mango, a do tego świeżo upieczona bagietka lub bułka.
Życzymy smacznego!
Opracował:
Jakub Baranowski
net4client.pl